A foglalkozás/képzés/tréning megnevezése: Roma gasztronómiai foglalkozás
Dátum: 2019.02.22.
Foglalkozásvezető neve: Érdekvédelem a Baranyai Romákért – Petrovics Mihályné
Helyszín: Alsószentmárton, Táncsics Mihály utca 20/c (volt iskola)
Tematika és rövid leírás:
Farsangi fánk
Hozzávalók:
500g finomliszt, 20g élesztő, 50g porcukor, 50g vaj, 2 tojássárgája, 1/2dl rum, só, fél l tej,
a sütéshez étolaj, tálaláshoz lekvár(A mai programon kb. 120 diák vett részt, kb. 300 db fánk
készült, így a hozzávalókat is többszörösre növeltük. 5 kg liszt, 4 l tej, 10 db tojás,
5 db élesztő, 200g vaj, 1 kg porcukor)
Elkészítés:
Készítsünk kovászt, langyos tejjel, élesztővel, porcukorral és liszttel. Keverjük ki a tojás
sárgákat a maradék porcukorral, majd adjuk hozzá a kovászhoz. Langyosítsuk meg a vajat, és
keverjük a masszánkhoz a liszttel együtt a rummal és annyi langyos tejjel, amennyiben a sót
feloldottuk. Lágy tésztát kapunk.
Fakanállal keverjük, dagasztjuk.
Mikor elkészült a tészta, langyos helyen letakarva kelesztjük, utána lisztezett deszkára
borítjuk, és kézzel ujjnyi vastagra kinyomjuk. Szaggatóval kiszaggatjuk, és még fél órán át
kelesztjük. Az étolajat felhevítjük, középforró, enyhén bugyogó olaj a megfelelő. Sütés közben
átfordítjuk, és tovább sütjük.
Sütés után papírtörlőre szedjük, még forrón meghintjük vaníliás porcukorral. Lekvárral tálaljuk.
A gyerekek és tanáraik osztályonként vonultak be a terembe és elfogyasztották a frissen elkészült
fánkokat, és egy pohár gyümölcsteát.