A foglalkozás/képzés/tréning megnevezése: Roma gasztronómiai foglalkozás
Dátum: 2019.01.25.
Foglalkozásvezető neve: Érdekvédelem a Baranyai Romákért  – Petrovics Mihályné
Helyszín: Alsószentmárton, Táncsics Mihály utca 20/c (volt iskola)

Tematika és rövid leírás:
Vegyes pörkölt bográcsban muncsán módra

Az idei első programunkat az ÖMRE telephelyén, kint az udvaron bográcsban készítettünk el. Többféle húsból főztük a vegyes pörköltet, amelyek az alábbi húsokból állt: tyúk, sertés lapocka, sertés comb, sertés láb, sertés csülök. Falubeli szokás, hogy a sertés hús mellett tyúkhús (szárnyasfélék) is kerül a fazékba.

A vöröshagymát megpucoltuk, és apróra vágtuk. A húsokat felkockáztuk, feldaraboltuk, vízben átmostuk. A hagymát a bográcsban olajjal megpirítottuk, majd törtpaprikát tettünk bele. Ezután a húsok kerültek a bográcsba (először a csülök és a sertésköröm, utána a tyúk és végül a sertéscomb), majd ízlés szerint befűszereztük. (só, vegeta, őrölt bors, pörköltszaft kocka, paradicsom, paprika, gulyáskrém, babérlevél)

Amíg kint az udvaron a fával rakott tűzön főtt az étel, közben kifőztük a tésztát is. Gyakran burgonyát is főznek köretnek a pörkölt mellé, de mi most a tésztát választottuk.

Savanyúságnak tejfölös uborkasalátát késztettünk és tálaltunk.