A foglalkozás/képzés/tréning megnevezése: Vers-és mesemondó verseny (magyar, beás, romani/lovári nyelven) és Ráczné Kalányos Gyöngyi kiállítása

Dátum: 2018.10.18  11:00

Rendezvény szervező: Érdekvédelem a Baranyai Romákért  – Budai Zoltán

Helyszín: Alsószentmárton, Táncsics Mihály utca 20/c (volt iskola)

Rövid leírás:

3 korcsoportban rendeztük meg a vers- és mesemondó versenyt. Zsűri elnöke dr. Orsós Anna tanszékvezető, egyetemi docens, habilitált doktor, jelenleg az egyetemen működő Profex Beás Nyelvvizsgahely vezetője volt. Az 15 fő alsó tagozatos, 9 fő felső tagozatos, 5 fő középiskolás diák verset, meséit hallgathattuk végig magyar és beás nyelven.

Helyezettek: alsó tagozat- I. Balogh Melissza, II. Bicskei Boglárka, III. helyezett Jovánovics Dzsenifer volt. Orsós Erzsébet Jázmin, mint a legfiatalabb részt vevő, különdíjat kapott.

Felső tagozat helyezettjei: Bicskei Margaréta, II. Kosztics Ivett, III. Balogh Péter volt. A különdíjat Orsós Martina kapta.

Középiskolások helyezése: I. Jovánovics Bianka, II. Ignácz Vanessza, III. Bicskei László

Közben Ráczné Kalányos Gyöngyi képei voltak kiállítva a teremben. Az eredményhirdetés előtt mesélt életéről a festőnő.

“Komlón a Kossuth Aknai cigánytelepen született, nyolcéves korától négy testvérét nevelte, főzött, mosott rájuk, emellett az iskolai tanulás nagyon nehezen ment, de elvégezte a nyolc általánost. Már óvodás és elemi iskolás korában rajzolt és festett, majd 9 éves korától rajz tanárnője Pongrácz Éva hatására kezdett rajzolni, festeni. Állatokat, főleg madarakat, szárnyas embereket, lakókörnyezetét és a nagyapjától ismert mesék világát festette. 7. osztályos korában Pásztor Ágnes filmrendezővel együtt elkészítették A hét ikerszavas kígyó című animációs filmet a pécsi Pannónia Stúdióban. A film még a Cannes-i filmfesztiválon is szerepelt.”