A foglalkozás/képzés/tréning megnevezése: Roma gasztronómiai foglalkozás
Dátum: 2018.09.29 10:00
Foglalkozásvezető neve: Érdekvédelem a Baranyai Romákért – Petrovics Mihályné
Helyszín: Alsószentmárton, Táncsics Mihály utca 20/c (volt iskola)
Foglalkozás rövid leírás:
Cigánypecsenye
A cigánypecsenye szinte a legtöbb magyarosnak mondott étteremben elérhető, és ennek köszönhetően rengeteg ember egyik kedvenc étele, amit nem biztos, hogy idáig otthon is elkészítettek. Pedig a valóság az, hogy nagyon egyszerű ételről van szó, amit bárki el tud készíteni, és a siker garantált!
Hozzávalók:
- 25 dkg sertéstarja
- 15 dkg füstölt szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 teáskanál majoranna
- 2 ek mustár
- 4 ek napraforgó olaj
- borsízlés szerint
- sóízlés szerint
Elkészítés:
- A páchoz egy keverőtálba öntsünk olajat, amire reszeljük rá a fokhagymákat, majd szórjuk bele a fűszerpaprikát, és a majorannát.
- Adjuk hozzá a mustárt, és sózzuk-borsozzuk az egészet, majd rendesen keverjük el.
- A hússzeleteket vágjuk ujjnyira, és semmiképp ne klopfoljuk ki őket! Majd egy ecset segítségével kenjünk be őket oldalanként, de ha nincs ecsetünk, akkor mártogassuk a pácba a szeleteket. Majd lefedve minimum 1 órát pácoljuk, de minél tovább hagyjuk a pácban, annál jobb lesz a végeredmény!
- A füstölt szalonnát is vágjuk szeletekre, lehetőleg ujjnyinál kicsit kisebbre. Majd metéljük be a szeleteket, és forró serpenyőbe süssük meg őket.
- A szalonnából kisült zsírban süssük meg a sertéstarját, oldalanként 4-5 percig.
- Tálaljuk az egészet saját készítésű sült krumplival vagy tepsis burgonyával úgy, hogy a hússzeletekre a sültszalonna-taréjokat tesszük.
A receptkönyvünkbe ez az étel is bele fog kerülni.