A foglalkozás/képzés/tréning megnevezése: Roma filmklub foglalkozás

Dátum: 2018.05. 30

Foglalkozásvezető neve: Petrovics Mihály

 

Tematika és rövid leírás:

Emir Kusturica: Macska-jaj

A Macska-jaj 1997-ben készült romantikus filmszatíra, melynek rendezője Emir Kusturica. A filmet 1998-ban a Velencei Filmfesztiválon mutatták be, ahol elnyerte a legjobb rendezésnek járó Ezüst Oroszlán díját.

Emir Kusturica örök klasszikusa, a Macska-jaj című film. Ezt a szerb-bolgár határon, a Duna partján játszódó komédiát talán senkinek sem kell bemutatni. A sztori fergeteges, a karakterek igazán autentikusak, szinte kilépnek a képernyőről, de a nagy sikerhez hozzájárul még a jó zene, a számtalan poén a pörgős cselekmény is. Teljesen egyedi módon sikerült a filmbe belecsempészni a szürrealizmust, miközben időről időre dokumentumfilm szerűen hitelesnek tűnik a történet.

Érdekességek a filmről: 

A film eredeti szerb címe Crna mačka, beli mačor, ami magyarul annyit tesz Fekete macska, fehér kandúr.

Emir Kusturica ezt megelőző filmje az Underground volt, amelyet annyira negatív kritika fogadott, hogy a rendező 41 évese bejelentette visszavonulását. Nagy szerencsénkre végül meggondolta magát.

A filmbe több olyan jelenet is belekerült, amely mintegy lezárja a film egyes fejezeteit. Ilyen például a trabantot zabáló disznó, vagy a fekete és fehér macska.

Amikor Dadan (Srđan Todorović) arról beszél, hogy az apja forogna a sírban, akkor a mögötte lévő fényképen a színész édesapja látható, Bora Todorovic.

A legtöbb jelenetet 11 és 15 óra között forgatták, hogy a film színekben gazdag legyen.

Több roma származású színész is feltűnt a filmben, akik nem voltak hajlandóak elolvasni (elégszer) a forgatókönyvet. Az ő számukra a rendező felmondta kazettára a szöveget és walkman segítségével tanította meg nekik a szövegkönyvet.

A forgatás majdnem egy egész évre leállt, mert másfél hónapig szinte folyamatosan esett, és a jelenetek nagy részét a szabadban kellett volna forgatni.

A film költségvetése 4,5 millió dollár volt, ami nem igazán sok, még Szerb viszonylatban sem. Ennek ellenére sikerült beleférni a keretbe, ám a forgatást egyszer le kellett állítani hosszabb időre.